Vannlekkasje på tak, ved luftekanal

Q:Jeg har kjøpt meg enebolig fra 1970-tallet. Oppdaget her en dag at det kom vann ned langs luftekanalen på badet. Er dette dyrt å utbedre?

A: Det du bør gjøre er å gå opp på taket, husk sikring som tau etc. om det er bratt eller glatt. Så sjekker du om det har samlet seg løv, greiner etc. som demmer opp for vannet. vis det så fjerner du dette. Da er det trolig vannpresset som gjør at vann trenger igjennom og ned langs kanalen. Det andre det kan være er at pakningene rundt er morknet i stykker. Hvis det bør du nok ringe en blikkenslager som kan utbedre det. Hvis ikke kan jo du forsøke selv med å tette sprekkene med sikaflex. Dette er litt som afaltlim og fester godt, er elastisk, kan fint brukes på å tette takrenner som lekker også.

Ta gjerne en tur opp på loftet, dvs under takkonstruksjonen, og se om det er noen større skader også.

Hvordan forhindre vannlekkasje?

Det finnes mange måter å forhindre vannlekkasje på. Den beste er å forhindre at det skjer, men vi lærer deg også hvordan du kan få vannlekkasje uten at det skjer alvorlige skader.

Gamle kobberrør blir slitt med tiden og bruk. Slitasjen skjer innvendig slik at man ikke kan se fra utsiden om de er utslitt. Plutselig kan de ryke inne i veggen, og vannet vil da fosse ut i veggen. Følgeskadene av dette kan bli store, om man ikke oppdager det raskt. Det du bør gjøre her er å bytte kobberrørene når de er 25 år eller eldre, med nye kobberrør eller rør i rør-system.

I dag har man byttet ut vannrørene med flexirør av plast, såkalt rør i rør. Dette gjør at blir det en vannlekkasje i det innerste røret vil ytterrøret lede vannet ut i en av de to endene. Har man sluk eller avløpsrør i begge endene vil så vannet bli ledet på gulvet og man forhindrer dyre vannlekkasjer.

F.eks på baderom har man sluk på gulvet, der det ledes ned på gulvet og i sluken, gjerne via et såkalt vannskap i ene enden. Men normalt har man ikke sluk på kjøkken etc, slik som man har på baderom og vaskerom.

Derfor bør man bruke waterguard på vaskerom, på den måten unngår man vannskader hvis det blir en lekkasje. Den stopper vannet hvis det blir lekkasje